Opublikowany: 11.10.2017 r.        Autor: autor

Jak zarejestrować się jako osoba bezrobotna? Komu przysługuje zasiłek?

Osoba bezrobotna może dokonać rejestracji w urzędzie pracy właściwym ze względu na miejsce zameldowania na pobyt stały lub czasowy. Jeśli bezrobotny nie posiada żadnego zameldowania, może udać się do urzędu pracy, na którego obszarze przebywa, przy czym musi złożyć oświadczenie, że nie jest zarejestrowany w innym urzędzie pracy. Rejestracji można dokonać przy pierwszej wizycie, pod warunkiem zebrania i okazania potrzebnych dokumentów.


 Jak zarejestrować się jako osoba bezrobotna? Komu przysługuje zasiłek?

Jakie dokumenty trzeba przygotować
Dokumenty potrzebne do rejestracji to:
1.dowód osobisty lub inny dokument tożsamości, w tym karta pobytu cudzoziemca wraz z aktualnym potwierdzeniem zameldowania, natomiast:

- osoba, która nie jest nigdzie zameldowana i nie złożyła wniosku o wymianę dowodu osobistego w okresie do 3 miesięcy od zmiany danych, powinna przedstawić inny niż dowód osobisty dokument tożsamości (np. paszport) i aktualne zaświadczenie o wymeldowaniu,

- osoba, która nie jest nigdzie zameldowana i w okresie 3 miesięcy od zmiany danych w dowodzie osobistym złożyła wniosek o wymianę dowodu, podczas rejestracji powinna przedstawić wraz z posiadanym dowodem osobistym aktualne zaświadczenie o wymeldowaniu,

- cudzoziemiec posiadający zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony wraz z kartą pobytu powinien przedstawić stosowną decyzję Wojewody,

2. świadectwo ukończenia ostatniej szkoły (uczelni) w oryginale (do wglądu), natomiast:

- osoba, która uzyskała absolutorium, lecz nie obroniła pracy dyplomowej oraz nie ma wyznaczonego terminu obrony, powinna do rejestracji dostarczyć zaświadczenie z uczelni o uzyskaniu absolutorium z informacją o niewyznaczonym terminie obrony pracy,

- dyplomy ukończenia studiów wydane przez uczelnie państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) lub państw członkowskich EFTA (Europejskie Stowarzyszenie Wolnego Handlu) – strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, potwierdzają w Polsce posiadanie wyższego wykształcenia - jednak do rejestracji dokumenty te trzeba złożyć wraz z tłumaczeniem na język polski,

- dyplomy ukończenia studiów wydane przez uczelnie innych państw niż określone wyżej, będą uznawane, jeżeli ich równoważność z jego polskim odpowiednikiem określona zostanie w drodze nostryfikacji (procedury uznawania dyplomu z zagranicznej uczelni w Polsce – nostryfikacji dokonują organy polskich uczelni)

3. cudzoziemiec posiadający zezwolenie na pobyt czasowy i pracę powinien przedstawić paszport z ważną wizą lub z decyzją wojewody wydaną w celu wykonywania pracy na terytorium RP,

4. osoba, która wcześniej pracowała - wszystkie świadectwa pracy, zaświadczenia o okresach wykonywania innej pracy zarobkowej (umowa agencyjna, umowa zlecenie, umowa o dzieło, itp.– oryginały (do wglądu) – dokumenty te są potrzebne, by ustalić dotychczasowy staż pracy, a tym samym uprawnienia do zasiłku),

5. osoba, która była zarejestrowana i utraciła status osoby bezrobotnej z powodu odbywania szkolenia lub stażu organizowanego przez inny podmiot niż urząd pracy do kolejnej rejestracji powinna przedstawić zaświadczenie o okresie trwania szkolenia lub stażu,

6. w przypadku braku informacji w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) - decyzje o wykreśleniu z ewidencji wszystkich działalności gospodarczych, wniosek o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli nie upłynął jeszcze okres do wskazanego we wniosku dnia rozpoczęcia działalności, lub wniosek o zawieszeniu działalności jeżeli nie upłynął okres zawieszenia działalności gospodarczej,

7. dokument stwierdzający przeciwwskazania do wykonywania określonych prac, jeżeli osoba rejestrująca się taki dokument posiada (np. zaświadczenia lekarskie o stwierdzonych chorobach)

8. osoby, które odbyły służbę wojskową - książeczka wojskowa lub zaświadczenie z Wojskowej Komendy Uzupełnień

9. osoby niepełnosprawne powinny dostarczyć do rejestracji oprócz wyżej wymienionych dokumentów również orzeczenie o niepełnosprawności,

10. świadectwa kwalifikacyjne lub zaświadczenia – kursy, szkolenia, uprawnienia zawodowe, prawo jazdy (oryginały).


Bez jakich dokumentów pierwsza rejestracja nie będzie możliwa?
Trzeba pamiętać, że brak dokumentów wymienionych w punktach 1 – 5 oznacza, że urząd pracy nie dokona rejestracji. Dokumenty te to niezbędne minimum, którym musimy się wylegitymować w urzędzie pracy, by uzyskać rejestrację jako osoba bezrobotna.

Wykaz potrzebnych dokumentów wydaje się bardzo obszerny, a procedura skomplikowana, jednak w najbardziej typowych wypadkach do pierwszej rejestracji wystarczy dowód osobisty, zaświadczenie o zameldowaniu, świadectwo ukończenia ostatniej szkoły/dyplom uczelni, wszystkie świadectwa pracy/zaświadczenia o wykonywaniu pracy zarobkowej (jeśli bezrobotny wcześniej pracował i chce zaliczenia okresów zatrudnienia do uprawnień do zasiłku).
Jeśli zgromadzimy te dokumenty i nie występują w naszym przypadku okoliczności wyjątkowe (jak np. brak zameldowania na pobyt stały lub czasowy, bycie cudzoziemcem bez odpowiednich pozwoleń, itd.), to pozostaje nam wizyta w urzędzie pracy i zajęcie miejsca w (często długiej) kolejce do odpowiedniego urzędnika.


Kto ma prawo do zasiłku
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych przysługuje każdemu bezrobotnemu, jeżeli:
• nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy,
• w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni był zatrudniony (lub np. wykonywał pracę na podstawie umowy o pracę nakładczą, czy świadczył usługi na podstawie umowy zlecenia) i osiągał co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy.

Przykład 1 Półtora roku temu Jan podjął pracę. Wypowiedział umowę po 6 miesiącach. Po trzech miesiącach przerwy w zatrudnieniu, podjął pracę u innego pracodawcy. Współpracę zakończył po 8 miesiącach. Od tamtej pory pozostaje bez zatrudnienia i postanowił zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Oznacza to, że przez ostatnie 18 miesięcy przed zarejestrowaniem Jan przepracował łącznie 14 miesięcy. Przysługuje mu więc prawo do zasiłku, jako że okres zatrudnienia trwał łącznie więcej niż 365 dni.

Anna była zatrudniona przez 5 lat, jednak pracodawca wypowiedział jej umowę. Anna pozostawała bez pracy przez rok, po czym podjęła pracę na podstawie umowy na czas określony 6 miesięcy. Po ustaniu stosunku pracy postanowiła zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Annie nie przysługuje prawo do zasiłku, gdyż w okresie ostatnich 18 miesięcy przed zarejestrowaniem, przepracowała tylko 6 miesięcy (okres 5 lat zatrudnienia przypadał wcześniej niż ostatniej 18 miesięcy, więc nie jest brany pod uwagę), czyli mniej niż wymagane 365 dni.




podstawa prawna: Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2017r. poz.1065)
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 listopada 2012 r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy (Dz.U. poz. 1299)
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowego trybu przyznawania za

Tagi:

Przeczytaj również:

O AUTORZE:

Informacje o autorze nie zostały jeszcze zamieszczone.

KOMENTARZE:

brak komentarzy

DODAJ KOMENTARZ: